ROUSAL BRYGGHUS

Kvalitetsöl för kvalitetstid.

  • Rousal Pils
  • Alkohol: 4,6%

På Rousal har vi lyckan att ha ett mjukt vatten, och vad gör man om man har det? Jo, man brygger naturligtvis pils. Det vi älskar mest med en pils är bitterämnena, smakerna och aromerna av den nobla humlen Saaz från Tjeckien. Vilket du kanske märker att vi öser på med till 110 %, utan att hålla tillbaka på.

Visste du förresten att vi nu använder oss av finländsk ekologisk pilsnermalt och ekologisk Saaz-humle?


  • Rousal Amber Ale
  • Alkohol: 4,6%

Det här ölet brygger vi bara för att vi verkligen gillar humlekombinationen av Simcoe och Amarillo, som kokats med en genrös mängd av karamellmalt. This is how they roll it on the west coast – and we like it!

  • Själö Weizen
  • Alkohol: 5,5%

En amerikansk wheat beer som humlats med Citra och Eldorado, och som tillsatts havtornssaft. Frisk, syrlig, fräsch – min sommarfavorit

  • Man The Guns Örö Pale Ale
  • Alkohol: 5,4%
  • Rousal Brown Ale
  • Alkohol: 4,5%

Amerikansk Brown Ale bryggd med hemlagad hasselnötsnougat

Tillfälliga öl

  • Rousal Chai Porter
  • Alkohol: 4,4%

Till höst och juletider är det givetvis många av oss som gärna njuter av en mörk, fyllig och smakrik öl - och det vi förknippar med den mörka årstiden är porters och kryddor. Som före detta konditor så finns det givetvis ett eget recept på Chai som jag har väntat väldigt länge på att få krydda en öl med, därför kommer här vår tolkning av en Chai Porter! Hoppas att kryddorna värmer i vinterkylan!

  • Pils on acid
  • Alkohol: 4,6%

Vår kraftigt Zaas-humlade Pils som fått jäsa med Urquells lagerjäst Brettanomycec och vår egen surdeg = jättefunkig öl

  • Sour Apple Weizen
  • Alkohol: 6,2%
  • Flaska: 0.5l

En tysk veteöl som vi tillsatt äppelmust från Söderlångvik gård och ljus surdeg, som innehåller mjölksyrebakterier, från vårt bageri. Så ölen har först fått jäsa på Weihenstephaner-veteöljäst, sedan på surdeg och efter det har den fått lagras och mogna med Urquells lagerjäst. År 2018 började vi även slutlagra ölen på äppelträdsflis och ek

  • Seawater India Pale Lager
  • Alkohol: 6,2%
  • Flaska: 0.5l

En klassisk West Coast IPL dryhooped Simcoe Amarillo Centennial Cascade. Ölen är bryggd på filtrerat havsvatten där vi tillsatt en liten mängd havssalt för känslans skull

Öl som inte bryggs längre

  • Rousal Ale
  • Rousal IPA (Hops sous-vide)

Öl som inte bryggs längre

  • Rousal Bock
  • Rousal Örö Pale Ale
  • Alkohol: 4,6%

Örö är en ö som ligger en bit sydväst om Rosala. Ön hörde från början till Rousalborna, som använde ön som betesmark, men då det sedan i början av 1900-talet blev oroliga tider blev Örö ett militärt område, vilket det sedan fortsatte att vara under ett drygt sekel. År 2015 återgick Örö till civila händer, och det vill vi på Rousal Brygghus fira genom att lansera en pale ale i Örös ära.

Ölet är till smaken en amerikansk pale ale; lätt, fruktig och passar bra till sommarens grillfester. För framställningen av ölet har vi använt oss av en gammal, tysk ölframställningsmetod som kallas för "Stein bier". Vi har då i ugn hettat upp stenar från Örös strand samt militärskrot som dykts upp från bottnen utanför Örö, och sedan satt med dessa i mäskningen för att få en mer karamelliserad smak, samt lite mera av Örö i själva ölet.

  • Portside helles
  • Alkohol: 5,5%

En öl som vi tagit fram tillsamans med restaurangen Portside. Det är en lättdrucken tysk Helles som passar bra ihop med Portsides goda pizzor

  • Marinen 100 ipa
  • Alkohol: 7,6%

En öl bryggd på havsvatten, och liksom med Örö Pale Alen har vi här använt stenar och militärskrot. I dryhoopingen har vi använt lingon, men till smaken är den en traditionell West Coast IPA

  • Najaden steam beer
  • Alkohol: 5,4%

En California Common med rönnbär i dryhoopingen.

  • Skärgårdsbaren Fish Piss Pale Ale
  • Alkohol: 5,7%

Klassisk APA humlad med Centennial och Cascade. Bryggd på fiskpiss (havsvatten)

  • Skärgårdsbaren Fish Piss Pils
  • Alkohol: 5,2%

Handbryggd pilsner humlad med mycket Zaas. Även denna är gjord på fiskpiss

  • Skärgårdsbaren NIPA
  • Alkohol: 7,6%

Klassisk West Coast IPA, bryggd på havsvatten och dryhoopad med lingon

  • Rosala vikinga center Viking Wheat Beer
  • Alkohol: 5,5%

Traditionell vikingabrygd som lakats på enris, och i humle-koket har vi använt pors från Rosala-skogarna. År 2019 kommer den att lakas i en traditionell sahti kuurna av alträd, och vete kommer ersättas med urvete, det vill säga Emmer Dinkel