På Rousal har vi lyckan att ha ett mjukt vatten, och
vad gör man
om man har det? Jo, man brygger naturligtvis pils. Det vi älskar mest med en
pils är
bitterämnena, smakerna och aromerna av den nobla humlen Saaz från Tjeckien.
Vilket du
kanske märker att vi öser på med till 110 %, utan att hålla tillbaka
på.
Visste du förresten att vi nu använder oss av finländsk ekologisk
pilsnermalt och
ekologisk Saaz-humle?
Det här ölet brygger vi bara för att vi verkligen gillar humlekombinationen av Simcoe och Amarillo, som kokats med en genrös mängd av karamellmalt. This is how they roll it on the west coast – and we like it!
En amerikansk wheat beer som humlats med Citra och Eldorado, och som tillsatts havtornssaft. Frisk, syrlig, fräsch – min sommarfavorit
Amerikansk Brown Ale bryggd med hemlagad hasselnötsnougat
Till höst och juletider är det givetvis många av oss som gärna njuter av en mörk, fyllig och smakrik öl - och det vi förknippar med den mörka årstiden är porters och kryddor. Som före detta konditor så finns det givetvis ett eget recept på Chai som jag har väntat väldigt länge på att få krydda en öl med, därför kommer här vår tolkning av en Chai Porter! Hoppas att kryddorna värmer i vinterkylan!
Vår kraftigt Zaas-humlade Pils som fått jäsa med Urquells lagerjäst Brettanomycec och vår egen surdeg = jättefunkig öl
En tysk veteöl som vi tillsatt äppelmust från Söderlångvik gård och ljus surdeg, som innehåller mjölksyrebakterier, från vårt bageri. Så ölen har först fått jäsa på Weihenstephaner-veteöljäst, sedan på surdeg och efter det har den fått lagras och mogna med Urquells lagerjäst. År 2018 började vi även slutlagra ölen på äppelträdsflis och ek
En klassisk West Coast IPL dryhooped Simcoe Amarillo Centennial Cascade. Ölen är bryggd på filtrerat havsvatten där vi tillsatt en liten mängd havssalt för känslans skull
Örö är en ö som ligger en bit sydväst om Rosala. Ön
hörde från
början till Rousalborna, som använde ön som betesmark, men då det sedan i
början av
1900-talet blev oroliga tider blev Örö ett militärt område, vilket det sedan
fortsatte
att vara under ett drygt sekel. År 2015 återgick Örö till civila händer, och
det vill vi
på Rousal Brygghus fira genom att lansera en pale ale i Örös ära.
Ölet är till smaken en amerikansk pale ale; lätt, fruktig och passar bra
till sommarens
grillfester.
För framställningen av ölet har vi använt oss av en gammal, tysk
ölframställningsmetod
som kallas för "Stein bier". Vi har då i ugn hettat upp stenar från Örös
strand samt
militärskrot som dykts upp från bottnen utanför Örö, och sedan satt med
dessa i
mäskningen för att få en mer karamelliserad smak, samt lite mera av Örö i
själva ölet.
En öl som vi tagit fram tillsamans med restaurangen Portside. Det är en lättdrucken tysk Helles som passar bra ihop med Portsides goda pizzor
En öl bryggd på havsvatten, och liksom med Örö Pale Alen har vi här använt stenar och militärskrot. I dryhoopingen har vi använt lingon, men till smaken är den en traditionell West Coast IPA
En California Common med rönnbär i dryhoopingen.
Klassisk APA humlad med Centennial och Cascade. Bryggd på fiskpiss (havsvatten)
Handbryggd pilsner humlad med mycket Zaas. Även denna är gjord på fiskpiss
Klassisk West Coast IPA, bryggd på havsvatten och dryhoopad med lingon
Traditionell vikingabrygd som lakats på enris, och i humle-koket har vi använt pors från Rosala-skogarna. År 2019 kommer den att lakas i en traditionell sahti kuurna av alträd, och vete kommer ersättas med urvete, det vill säga Emmer Dinkel